Σε αυτή την πόλη δεν είμαστε όλοι μπάτσοι // Αφίσα [12.2021]

[Αφίσα που κολλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 σε 600 αντίτυπα]

Τελικά ποιοι φταίνε για την “υγειονομική κρίση”; Ο νεοφιλελευθερισμός; Οι παγκολίνοι; Το ΕΣΥ; Η ασυμφωνία των κομμάτων; Και τι πρέπει να γίνει για να βγούμε από αυτήν; Να κάνουμε όλες εμβόλια; Να φτιάξουμε 10 εκατομμύρια μεθ, μία για τον καθένα; Να έχουμε μόνιμα μπατονέτες στη μύτη; Να κάνει το κράτος προσλήψεις;

Στα δύο χρόνια “υγειονομικής κρίσης” έχουμε ακούσει από τα δεξιά και αριστερά ψαλτήρια του ελληνικού κράτους έναν τόνο θεωρίες του τύπου “Μ, Π, και Ε μας κάνουν ΜΠΕ”, που έχουν ένα στόχο: να κρύψουν το κρατικό σχέδιο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και του παγκόσμιου πολέμου, που στο κέντρο του έχει τον έλεγχο της εργατικής τάξης. Πιστοποιητικά, εφαρμογές εξακρίβωσης και τεστ καθορίζουν που μπαίνουμε και πως δουλεύουμε. Αυτά τα χαρτιά πολλές φορές αναγκάζονται να τα ζητάνε όσοι/ες δουλεύουμε σε μαγαζιά.

Αυτή η εξόχως παρανοϊκή διαδικασία αφήνει δύο οφέλη: οι πληροφορίες που φακελώνονται είναι χρήσιμες για το ελληνικό κράτος στον έλεγχο του τι είναι παραγωγικό και τι όχι, ενώ παράλληλα μαθαίνουμε να ζούμε σε διαρκή επιτήρηση και τη στιγμή που δε σουλατσάρουν μπάτσοι στις γειτονιές μας. Όσοι και όσες δε γουστάρουμε έλεγχο θα συκοφαντηθούμε ως “συνομωσιολόγοι”, “συμμορίες ανηλίκων”, “χούλιγκαν” και το κράτος θα μας περιλάβει καταλλήλως. Κόβουμε όμως το χέρι μας πως οι προσπάθειες για «συμφιλίωση» με την αστυνομία και τους ρουφιάνους, θα πάρουν μια τζούρα από αυτό που τους αξίζει.

Ίσως, αυτή η αυθόρμητη ταξική απάντηση γίνει πιο επικίνδυνη για τους δεσμοφύλακές μας όταν χάσει το “αυθόρμητη” από μπροστά.