1 χρόνος σύγκρουσης στους τοίχους της Ε90 // Roller graffiti [01.2024]

Πριν ένα χρόνο κάναμε ένα roller graffiti στην Ε90 στο Δερβένι, και λίγες μέρες μετά το ποστάραμε στην ιστοσελίδα μας. Με μια πρόχειρη σκέψη, η φωτογραφία που ανεβάσαμε τότε απεικονίζει την πραγματικότητα του συγκεκριμένου τοίχου. Η πραγματικότητα, στην συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται απλή: μία περιθωριακή ομάδα έκανε μια – μέτριας τεχνικής αλλά τεράστια σε μέγεθος – ταγκιά. 

Μια φωτογραφία, όμως, δεν είναι ποτέ ταυτόσημη με αυτό που απεικονίζει. Γιατί κρύβει κάποια πράγματα και τονίζει κάποια άλλα, είτε το κατανοεί ο φωτογράφος είτε όχι. Η συγκεκριμένη φωτογραφία έκρυβε την οργάνωση και τον συλλογικό κόπο που απαιτήθηκε για να υλοποιηθεί αυτο το graffiti. Βλέποντας την, δεν καταλαβαίνεις αν χρειάστηκαν 2 ή 15 άνθρωποι για να έρθει εις πέρας.

Έτσι, τα post με φωτογραφίες είναι μια πολύ περιορισμένη version της πραγματικότητας, η οποία έχει πολιτικούς σκοπούς. Εμείς, που δίνουμε προτεραιότητα στην πραγματική μάχη στους τοίχους και τις γειτονιές μας, δεν σκοπεύουμε να προκαλέσουμε θαυμασμό μέσα από φωτογραφίες και post. Αυτή η αισθητικοποίηση της πολιτικής έλκει την καταγωγή της από τους φασίστες, οι οποίοι στην πόλη μας συνηθίζουν να βγάζουν αγριεμένες φωτογραφίες κάτω από γέφυρες. 

Οι τελευταίοι, λάτρεις των μηχανών εν γένει και των φωτογραφικών ειδικότερα, πήγανε πολλές φορές αυτόν τον ένα χρόνο να κουτσουλήσουν το graffiti μας. Κατάφερναν μια μουτζούρα λίγων εκατοστών πάνω σε ένα graffiti 20 μέτρων. Όμως στον κουβά των εικόνων και των post, όπου 1=1, αντιλαμβανόντουσαν την πράξη τους ως αντάξια. Και μας ανάγκαζαν να επισκεπτόμαστε συχνά το μέρος για να καθαρίζουμε τις κουτσουλιές τους. 

Να, ας πούμε, τι κρύβει ένα post! Μια ολόκληρη μάχη και τους αμείλικτους συσχετισμούς πολιτικής δύναμης.

Ένα χρόνο μετά, 4 αποτυχημένες επισκέψεις μετά, 200 insta-stories μετά, οι φασίστες κατάφεραν να λερώσουν πιο αποτελεσματικά την ταγκιά μας. Μας ανάγκασαν να την ξανακάνουμε σε υψηλότερο σημείο, όπου εικάζουμε ότι θα τους πάρει καμιά δεκαετία να φτάσουν. Συνεχίζουμε αυτή την μάχη στους τοίχους, με όλο και λιγότερα post, και την υπόσχεση πως αν συναντηθούμε, δεν σκοπεύουμε να τραβήξουμε αναμνηστικές φωτογραφίες.