Back to the roots #4: Το χρονόμετρο, η αλυσίδα και το κοινωνικό κράτος // Εκδήλωση [15.11.2024]

[4ο μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων του antifa selanik, Παρασκευή 15/11/2024 20.00 στο στέκι μας, Μόδη 1]

BACK TO THE ROOTS #4: ΤΟ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ, Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/11/2024 20.00 // ΜΟΔΗ 1

Κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα, ένας μηχανολόγος, ο F. Taylor, είπε πως η εκμετάλλευση της εργασίας μας πρέπει να γίνεται με επιστημονική μέθοδο και να μην βασίζεται στο ένστικτο του κάθε αφεντικού. Έκανε την παραγωγική διαδικασία να υπακούει στο χρονόμετρο, κήρυξε τον πόλεμο στο χασομέρι των εργατών.

Η επιστημονική οργάνωση της εργασίας, που πρότεινε ο Taylor, συνάντησε στα εργοστάσια ενός βιομήχανου, του Η. Ford, την αλυσίδα συναρμολόγησης. Η παραγωγικότητα εκτοξεύτηκε· εμπορεύματα που νωρίτερα ήταν είδη πολυτελείας, όπως τα αυτοκίνητα, παράγονταν πλέον σε τεράστια κλίμακα και ήταν φθηνά. Οι υπάλληλοι του Ford πήραν πρωτοφανείς αυξήσεις, με αντιστάθμισμα μια αντίστοιχα πρωτοφανή εντατικότητα εργασίας. Ο Ford, όμως, ήταν ένα πολύ έξυπνο αφεντικό για να τον απασχολεί μονάχα η παραγωγική διαδικασία. Έφερε στο εργοστάσιο του κάποιους ρουφιάνους κοινωνιολόγους που έπρεπε να ελέγχουν αν οι εργάτες πίνουν, αν βγαίνουν και ξενυχτάνε, αν προσέχουν την υγεία τους, αν κάνουν οικογένεια και παιδιά, κοκ. Προϋπόθεση της υψηλής αμοιβής ήταν και ένας συντηρητικός τρόπος ζωής που εξασφάλιζε την προσήλωση τους στα καθήκοντα της δουλειάς. 

Την ίδια περίοδο, ένας οικονομολόγος, ο J. M. Keynes έβλεπε το φάντασμα του κομμουνισμού να θεριεύει πλάι στο φάντασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Καταλάβαινε ότι η μείωση των μισθών ρίχνει την κατανάλωση, τροφοδοτεί την ύφεση και βάζει περίεργες πολιτικές ιδέες στους εργάτες. Η λύση που σκέφτηκε ήταν ριζοσπαστική: αυστηρός κρατικός έλεγχος της οικονομίας, μεγάλες δημόσιες δαπάνες για τόνωση της ζήτησης αγαθών, κοινωνικές παροχές, αναγνώριση του συνδικαλισμού, πρόσδεση της εργατικής τάξης στην αγκαλιά του κράτους.  

Γι’ αυτούς τους τρεις θα μιλήσουμε σ’ αυτή την συνάντηση. Δηλαδή για το πως άλλαξε ριζικά ο κόσμος τον 20ο αιώνα κι έγινε ένας κόσμος μαζικής παραγωγής, μαζικής κατανάλωσης και τερατώδους κρατικής παρέμβασης στις ζωές μας.


Όποιος/α θέλει να προετοιμαστεί διαβάζοντας για το θέμα της εκδήλωσης, μπορεί να ρίξει μια ματιά στα παρακάτω:

Συνάντηση 4η – Homework (short version)

Συνάντηση 4η – Homework (long version)