Back to the roots #1: Εμπόρευμα και χρήμα // Εκδήλωση [27.09.2024]

[1ο μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων του antifa selanik, Παρασκευή 27/09/2024 20.00 στο στέκι μας, Μόδη 1]

BACK TO THE ROOTS #1: ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/09/2024 20.00 // ΜΟΔΗ 1

Τι είναι η αξία ενός εμπορεύματος; Έχει κάποια σχέση με το πόσο χρήσιμο είναι και με το πόσο κοστίζει; Πως προκύπτει ότι ένα burger κοστίζει 10 ευρώ; Έχει να κάνει με την εργασία μας ως εργάτες και εργάτριες;

Θα περιηγηθούμε στις ιδέες του 1ου τόμου του Κεφαλαίου του Marx, για να δούμε τη σχέση μεταξύ αξίας χρήσης και ανταλλακτικής αξίας. Θα δούμε πως η δεύτερη προκύπτει αποκλειστικά από την ανθρώπινη εργασία για να καταλήξουμε πως όλος ο κοινωνικός πλούτος δημιουργείται από την εργασία μας. Θα συζητήσουμε για το πως διάολο γίνεται τα εμπορεύματα να παρουσιάζονται σα να έχουν υπερφυσικές ιδιότητες και να επικοινωνούν “πίσω από την πλάτη μας”. Παρότι είναι τα άψυχα προϊόντα της εργασίας μας, παρότι είναι προϊόντα κοινωνικών σχέσεων, φαίνεται να έχουν την φυσική ιδιότητα να μας κάνουν κουμάντο. Θα δούμε τι είναι το χρήμα και πως συμβαίνει η ανταλλαγή των αγαθών, για να καταλήξουμε στο τι είναι το κεφάλαιο. Πως εμφανίζεται ένα αφεντικό που έχει 10.000 ευρώ και έχει την αξίωση να τα κάνει περισσότερα. 

Θα θυμηθούμε με ποιον τρόπο είναι χρήσιμα όλα αυτά. Γιατί από αυτά ξεκινάμε για να ξετυλίξουμε το κουβάρι της κρίσης, του πληθωρισμού και του παγκοσμίου πολέμου.