Βιβλιοπαρουσίαση – Συζήτηση: Παθήσεις και διαταραχές [04.06.2017]

Βιβλιοπαρουσίαση – Συζήτηση: Παθήσεις και διαταραχές

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017 – 19.00 – στο Στέκι στη Μόδη 1

από την mιγάδα (ομάδα γυναικών ενάντια στις νέες πειθαρχήσεις) και το Τεφλόν (ποιητικό σκέυος)

Η ιστορία της εδραίωσης της ιατρικής επιστήμης απο τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, μέσα απο φεμινιστική ματιά

Ποια είναι η σχέση  των γυναικών σήμερα με το ιατρικό κατεστημένο? Γιατί ως γυναίκες έχουμε κοινές και συχνά δυσάρεστες εμπειρίες από επισκέψεις σε γιατρούς και γυναικολόγους? Γιατί στεκόμαστε πολλές φορές αδύναμες απέναντι στην εξουσία τους?

Η ιατρική έχει ένα παρελθόν στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της καταπίεσης των γυναικών. Αυτό το παρελθόν παραμένει άγνωστο, για αυτό και η ιατρική εμφανίζεται σήμερα ως ακλόνητος φορέας εξουσίας μεταμφιεσμένος σε «αντικειμενική επιστήμη». Κι όμως χρειάζεται να θυμηθούμε ότι το ιατρικό σύστημα αμφισβητήθηκε με λόγια και έργα από το γυναικείο κίνημα τη δεκαετία του 1970. Φεμινίστριες όπως  οι Ehrenreich και English, ασχολήθηκαν με την ιστορία της ιατρικής και κατέδειξαν ότι οι ιατρικές πρακτικές που αναδύθηκαν τον 19ο αιώνα είχαν εξαρχής εγγεγραμμένους στον πυρήνα τους το σεξισμό και τον ταξικό ρατσισμό. Ανέδειξαν το ιατρικό σύμπλεγμα ως οργανωμένο φορέα εξουσίας που συνέβαλε στην αναπαραγωγή των κοινωνικών ανισοτήτων με όρους φύλου, φυλής και τάξης. Ακριβώς γι’ αυτό, η αμφισβήτηση του ιατρικού συστήματος ήταν ζήτημα στρατηγικής σημασίας στον αγώνα τους ενάντια στην καταπίεση των γυναικών.

Η ιστορία της σχέσης ιατρικής και γυναικείου φύλου έχει να μας διδάξει χρήσιμα πράγματα σήμερα. Ο ρόλος της ιατρικής ως πηγή σεξιστικής – ρατσιστικής ιδεολογίας δεν έχει αλλάξει. Το ιατρικό σύμπλεγμα και οι ιατρικές πρακτικές συμβάλλουν στην υποτίμηση μας και διεκδικούν όλο και πιο επιθετικά τον έλεγχο των σωμάτων μας. Αλλά τα σώματα και οι ζωές μας ανήκουν σε εμάς. Γι’ αυτό, αντί να στεκόμαστε βουβές απέναντι στους γιατρούς, χρειάζεται να τους αντιπαρατεθούμε συλλογικά ως γυναίκες.