Τι κουσούρια μας άφησε ο Μεγάλος Εγκλεισμός; // Εκδήλωση [28.03.2025]

[Πολιτική εκδήλωση του antifa selanik την Παρασκευή 28/03/2025, 19.00]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΙ ΚΟΥΣΟΥΡΙΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ;

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/03/2025 – 19.00 – ΜΟΔΗ 1 (ΚΑΘΕΤΗ ΣΤΗΝ ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ)

Πέρασαν πέντε χρόνια από την πρώτη καραντίνα. Τα δύο εκείνα τρομακτικά χρόνια που ακολούθησαν, έχουν προκλητικά θαφτεί στη λήθη. Η συλλογική λήθη στηρίζεται σε δύο πράγματα: 1) Στο θέαμα, δηλαδή στην κρατική οργάνωση του τι θεωρείται επίκαιρο, σημαντικό και αξίζει να το θυμόμαστε. 2) Στο γεγονός ότι τα μέτρα απαγόρευσης για “λόγους υγείας” μοιάζουν να απομακρύνονται ανεπιστρεπτί. Είναι όμως έτσι; 

Δυστυχώς, φίλες και φίλοι, αμφιβάλλουμε. Έχουμε υπόψη μια σειρά από κουσούρια που μας άφησε η εποχή του Μεγάλου Εγκλεισμού, τα οποία είναι ακόμα δίπλα μας και δεν προβλέπεται να φύγουν. 

Η ανάθεση της απεχθούς κρατικής πολιτικής σε ειδικούς επιστήμονες, τους οποίους δεν δικαιούται κανείς να κρίνει, δεν τελείωσε όταν ξεχάσαμε τον Τσιόδρα και τους λοιμωξιολόγους. Οι ειδικοί και οι διαταγές τους κατακλύζουν τις οθόνες μας και εναλλάσσονται κατά ριπάς: μετεωρολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, κτηνίατροι, πρόσφατα μέχρι και σεισμολόγοι! Εφαρμόζουν τα ίδια περίπου μέτρα: διάδοση πανικού, απαγόρευση κυκλοφορίας, εκκενώσεις περιοχών, κοκ. Έχουν κατά νου τους ίδιους περίπου σκοπούς: την διεξαγωγή πολεμικών ασκήσεων, την βίαιη υποτίμηση της εργατικής τάξης, την πολιτική και οικονομική υποστήριξη των αφεντικών. Το μόνο που διαφέρει σε σχέση με την καραντίνα, είναι ότι τα μέτρα – προς το παρόν – έχουν μικρότερη ένταση και εμβέλεια.

Το κυρίαρχο ιατρικό δόγμα παραμένει: “Το σώμα σου ανήκει στο κράτος”. Ο αντικαπνιστικός νόμος, η τρομουστερία για το αλκοόλ, η συζήτηση για φορολογία των ανθυγιεινών τροφών δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Όποια έχει “ανεύθυνες” συνήθειες αντιμετωπίζεται ως αντικοινωνική. 

Κι αν κάτι είναι προφανής κληρονομιά της καραντίνας, αυτό είναι οι μηχανές, περισσότερες μηχανές, πιο “έξυπνες” μηχανές. Διόλου δεν σχολιάζεται, όμως, ο πειθαρχικός ρόλος αυτών των μηχανών· μόνο ακούμε ότι κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Τόσο εύκολη, που για κάθε κίνηση μας πρέπει να ενημερώνουμε το κράτος μέσω gov.gr wallet.

Γι’ αυτό θα συναντηθούμε, θα θυμηθούμε τι έγινε το 2020, τι καταλαβαίναμε τότε, με ποιό τρόπο απαγορευόταν να ασκούμε κριτική στις κρατικές διαταγές. Θα τα θυμηθούμε για να πάμε παρακάτω, για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το παρόν μας και να σκαρώσουμε την προλεταριακή απειθαρχία που αρμόζει στην εποχή μας.